2008-03-17

Geekporr rekommenderar;

J. Michael Straczynskis Rising Stars. Rising Stars är, för den oinvigde, något av en illustrerad föregångare och sannolikt inspiration till TV-serier som The 4400 och Heroes. Fast bättre! Storyn i Rising Stars, som gavs ut i 24 nummer från 1999 till 2005, kretsar kring de 113 personer - kallade The Specials - vilka som barn visar sig utveckla superkrafter efter att deras då gravida mödrar utsatts för ett okänt ljussken över deras hemstad. Vi får handlingen återberättad av John Poet, som säger sig vara den sista återstående av The Specials, och som i tillbakablickar utspridda över cirka 40 år berättar historien om The Specials.

Straczynski målar i Rising Stars upp en trovärdig bild av hur vårt samhälle skulle påverkas och agera i det fall något så främmande som individer med vad som endast kan beskrivas som superkrafter försöker anpassa sig till en verklighet som inte vet hur den ska hantera dem. Utöver det sociala utanförskap som många av The Specials drabbas av (många ofrivilligt, vissa frivilligt) så visar volym 1 av Rising Stars hur lite nytta du faktiskt har av att vara exempelvis osårbar. Visst, du är väl kul ett tag, på cirkus eller så, men det är inte särskilt spännade i längden när alla vet att du aldrig kan bli skadad hur som helst. Om du inte blir kvävd med en plastpåse när du sover förstås, för hur osårbar du än är så är du precis lika svag som alla andra, och du måste ju andas. Det visar sig nämligen att någon av The Specials, som har vetskap om alla de andras svagheter, systematiskt börjar döda de andra, och att krafterna hos de överlevande ökar med varje dödsfall. Sjukt spännande, och bra.

Rising Stars

I skrivande stund har jag precis avslutat volym 2 av totalt tre samlingsvolymer, och även denna andra samling skiljer sig markant från andra "vanliga" superhjälteserier. 10 år har gått sedan den interna mordhärvan och The Specials första sammandrabbning med den amerikanska militären, och det står klart att The Specials åldras precis som alla andra - till skillnad mot de flesta andra seriehjältar, som ju alltid är i samma fräscha ålder. Den psykiskt instabila Stephanie/Critical Maas har här tillsammans med sina underhuggare tagit kontrollen över hela Chicago och styr denna självutnämnda stat som en helt egen diktatur, vilket till slut leder till att flera av de mer laglydiga återstående superindividerna avslutar sin isolering och anonymitet för att, med syfte att få allmänhetens respekt och förståelse, gå samman och försöka befria Chicago och dess invånare. De bestämmer sig även, efter 10 års anonymitet och låg profil, för att göra världen till en bättre plats med hjälp av sina krafter. Till mångas förtret såklart.

Får återkomma med ett komplett helhetsutlåtande efter att jag införskaffat och läst volym 3, men Rising Stars är efter två volymer något av det bättre jag läst i superhjälteserieväg (bra ord). Kolla in. Det ryktas även om att det kanske ska göras film eller TV av Rising Stars, och bara tanken på det gör att jag pissar på mig. Jag pissar på mig precis nu när jag skriver det här.