2008-03-24

Midnight Nation, en sorts recension

Har under påskhelgen läst Midnight Nation av J. Michael Straczynski (som du minns även skrivit tidigare recenserade Rising Stars), en serie i 12 delar helt utan superkrafter och färgglada tights. Låter ju astrist, kanske du tänker, men det är det faktiskt inte, inte alls. För att för en gångs skull dra en parallell till litteratur helt utan illustrationer så har Midnight Nation klara likheter med Neil Gaimans utflykter i alternativa verkligheter (American Gods, Goda Omen, Neverwhere), där världen inte bara är svart och vit, utan snarare flera sammankopplade nivåer av grå.

I Midnight Nation får vi följa Los Angeles-polisen David Grey, som under utredningen av ett brutalt styckmord blir attackerad av ett gäng verkligt obehagliga gulögda män iklädda svarta kåpor. Efter att ha vaknat upp på sjukhus så märker David snart att han hamnat någonstans strax under/vid sidan av vår verklighet, där ingen längre kan se eller höra honom. Ingen förutom alla andra som också befinner sig i samma bortglömda mellanläge, vilket visar sig vara en hel del, bland annat Lazarus (kom igen, du vet han från bibeln, som Jesus återuppväckte från de döda), som väntar på att Jesus ska komma tillbaka, inklusive de obehagliga män som kallas The Walkers. David får snart veta att han förlorat sin själ till "The Other Guy" (som kanske eller kanske inte är Satan), och att han tillsammans med sin ledsagare Lauren (som kanske eller kanske inte arbetar för Gud) har cirka ett år på sig att till fots ta sig till New York (det finns jobbigt nog ingen kollektivtrafik i mellanläget) för att återta sin själ innan han själv förvandlas till en av The Walkers. Så, utan att avslöja något så bjuds det helt enkelt på en jävla resa från Los Angeles till New York och The Other Guy.

Midnight Nation är en serie som du som läsare antagligen kan läsa in väldigt mycket i om du själv vill (religiösa motiv, definitioner av gott och ont, samhällskritik etc), men oavsett hur du tar den till dig så är det en väldigt välskriven och spännande historia som iallafall jag inte ville lägga ifrån mig innan den var slut. Den är även rakt igenom väldigt vältecknad av Gary Frank (som även gjort Supreme Power tillsammans med J. Michael Straczynski, men det får vi ju snacka mer om någon annan gång). Mitt tips är att du köper Midnight Nation från Adlibris (idag!). Fan, 172 kr för över 300 sidor kvalitetsläsning, det har ju till och med du råd med. Släng in Rising Stars: Born in Fire när du ändå är igång, och maila mig ditt personliga tackbrev när du läst klart.

Midnight Nation
Klicka för större.