2008-01-28

Karaktärsstudie: Gladiator

Imperial Guard Gladiator (Kallark)

Imperial Guard Gladiator (Kallark)Som jag nämnt tidigare i mitt inlägg om Emperor Vulcan så ska vi nu ta en närmare titt på killen med mohikanen och den färgglada dräkten - Gladiator. Lite lustigt är att han ju faktiskt har samma exakt frisyr som de romerska legionärernas hjälmar hade, vilka användes i en tid då gladiatorspel inte var helt ovanligt. Slump eller ej? Jag har naturligtvis ingen aning, men det kan ju vara värt att minnas och ta upp som ett potentiellt diskussionsämne när du kommer på att du och din tjej faktiskt inte har något som helst intressant att prata om längre.

Hur som helst, Gladiator är, utöver en man med något tveksam kläd- och hårstil, ledaren av Shi'ar-imperiets elitstyrka Imperial Guard samt en av Marvels fysiskt allra mäktigaste karaktärer. Han anses av många även vara Marvels något ironiska version av Superman (alltså Stålmannen, för dig som envisas med svenska superhjältenamn), då Gladiator, precis som Superman:

1. Är en utomjording.
2. Är i princip hur stark som helst.
3. Kan flyga i ljusets hastighet.
4. Skjuter enerigstrålar med ögonen.
5. Kan blåsa jättekallt och hårt.
6. Är i stort sett osårbar.

Den mest påtagliga skillnaden mellan de båda är att Gladiators krafter i stor utsträckning är beroende av hans självförtroende, vilket gör honom betydligt mer intressant än Superman. I det fall Gladiator skulle börja tvivla på sina förmågor så blir han genast märkbart svagare, medan han är i stort sett oslagbar när han har full koll på läget. Med andra ord ett rätt smidigt sätt för manusförfattarna att hålla en så pass potentiellt övermäktig karaktär i schack.

Imperial Guard Gladiator (Kallark)